program


Astroforedrag: Solsystemets oprindelse & jagten på liv

Astroforedrag: Solsystemets oprindelse & jagten på liv

ONLINE BOOKING IKKE LÆNGERE MULIG. BILLETTER KØBES I DØREN SÅ LÆNGE LAGER HAVES.
Hvorfor er vi her? Og findes der liv andre steder? Disse to spørgsmål har mennesket stillet sig lige så længe vi ved. I dag er vi snublende nær på at besvare det første spørgsmål, og vi gør store fremskridt i retningen af at forstå, hvordan vores…  Læs mere

AstroforedragDen 12. september, 10. oktober og den 14. november får du tre forrygende foredrag om astronomi.

Kom ud og hør om den allernyeste forskning om vores solsystem, om jagten på liv, om arbejdet som astronom ved først Brorfelde Observatorium og senere hos ESA. Bliv klogere på Kepler og jagten på exo-planeter og hør om de målemetoder, der hjælper os med at afgøre dimensioner og kemi.  

Arrangementerne er blevet til i samarbejde med Observatoriet, den astronomiske forening Brorfelde Astronomiske Vennekreds og Folkeuniversitet Tølløse.

Alle tre arrangementer slutter med en gennemgang af den aktuelle stjernehimmel. Som et frivilligt programpunkt, går vi op til kikkerterne for at observere, hvis vejret er klart.

19.00 Velkomst og foredrag

20.30 Kaffepause

21.00 Gennemgang af aftenens stjernehimmel

21.30Hvis det er stjerneklart gå vi til kikkerterne for at observere.Alternativt vil der være en fortælling om teleskopet og evt. observation med radioteleskopet.

Beskrivelse af de tre arrangementer:

12. september kl. 19.00-21.30 /Solsystemets oprindelse Associate Professor, Henning Haack.ONLINE BOOKING IKKE LÆNGERE MULIG. BILLETTER KØBES I DØREN SÅ LÆNGE LAGER HAVES.Hvorfor er vi her? Og findes der liv andre steder? Disse to spørgsmål har mennesket stillet sig lige så længe vi ved. I dag er vi snublende nær på at besvare det første spørgsmål, og vi gør store fremskridt i retningen af at forstå, hvordan vores eget solsystem opstod.

Henning Haack vil fortælle om begge emner og der vil blive lejlighed til at se nærmere på nogle af de meteoritter, der har gjort det muligt at rekonstruere Solsystemets oprindelse. Han vil også fortælle om baggrunden for, at man nu forestiller sig, at vi vil opdage liv andre steder inden for de næste 10 år - hvis liv vel og mærke er almindeligt i vores galakse.


10. oktober kl. 19.00-21.30 /Fra Kepler til keplersatellittenAssociate professor, Hans KjeldsenKepler beregnede i 1600-tallet solsystemets opbygning og planeternes bevægelse. Siden har vi søgt efter planeter omkring andre stjerner, hvilket første gang lykkedes i 1990-erne. Herefter er det gået stærkt med en kulmination med Kepler-rummissionen, der har fundet flere tusinde såkaldte exoplaneter om andre stjerner end Solen, hvor der kan være mulighed for liv på enkelte af dem.

Foredraget vil bl.a. komme ind på, hvordan målemetoderne har udviklet sig siden Kepler og indtil nu, hvor vi kan afgøre planeternes fysiske dimensioner og kemi. 


·        14. november kl. 19.00-21.30 /Ung astronom i Danmark 1946-1958 – og hvad derpå fulgte 
Emeritus, associate professor, dr. scient., Erik Høg

I 1953 blev et nyt observatorium grundlagt i Brorfelde 50 km fra København. Det havde en meridiankreds som vigtigste instrument, det klassiske instrument for astrometri, dvs. meget nøjagtig måling af stjerners positioner. Allerede som dreng var jeg optaget af astronomien, byggede mine egne spejlkikkerter og observerede variable stjerner. Som student, kun 21 år gammel, blev jeg sendt til Brorfelde for at afprøve det nye astrometriske instrument ved observationer, og det var mit held, for jeg blev så fascineret af opgaven, at astrometri blev min opgave for livet. Fra 1960 fornyede jeg den gamle meridiankreds i Hamburg med digital fotoelektrisk teknik og en tilknyttet elektronisk computer, og dette udstyr blev opstillet ved Perth i Vestaustralien fra 1967, hvor det blev betjent at ti observatører. Det var enestående på den tid, og førte frem til den moderne fornyelse af astrometrien. Fra 1975 til 2007 bidrog jeg til design og gennemførelse af to astrometriske missioner, Hipparcos og Gaia, der blev opsendt af European Space Agency (ESA) i henholdsvis 1989 og 2013. Siden 2013 har jeg arbejdet på planlægning af en tredie astrometrisk mission der bør opsendes omkring 2035. 


Billetter og praktisk information

1 foredrag: 125 kr.

3 foredrag: 295 kr.

NB! Brorfelde Observatorium forbeholder sig retten til at ændre i programmet, grundet vejrforhold eller andet.

Vigtigt! Købte billetter refunderes kun i tilfælde af aflysning af arrangementet. Billetgebyr, samt transaktionsgebyrer i forbindelse med køb af billetter refunderes ikke. For mere info vedrørende betingelser og køb af billetter, klik her!

PÅ PLAKATEN


Det her københavnske must-see band har bidt sig fast i den danske og…

Stemningsfuld Julekoncert med Julie Berthelsen

Tag med Øresundsakvariet på en spændende snorkelsafari langs Kronborgs moler og oplev Øresunds…

For arrangører
Billetsalg - tilmelding

Har du brug for billetsalg, tilmelding eller event management. Skal I bruge en løsning i jeres eget brand? Skal det være helt enkelt, eller har I særlige behov? Se hvor nemt I kan komme igang her.

Er du forhindret?
prøv Buymyticket

Hvis du er forhindret i at bruge dine billetter, kan du sælge dem til andre interesserede på buymyticket.dk. Det er helt gratis!

Få de gode nyheder først

For at tilmelde dig vores nyhedsbrev skal du blot indtaste din email-adresse og tryk Tilmeld: