program


Ornamenter og galionsfigurer på flådens skibe i 1600-tallet

Ornamenter og galionsfigurer på flådens skibe i 1600-tallet

Ved Jens Riise Kristensen, bygningskonstruktør

I Røg og Brand – Slaget i Femern Bælt, 1644
- Foredragsrække

Vikingeskibsmuseet udbyder i løbet af efterår og vinter 2021 en række foredrag knyttet til særudstillingen I Røg og Brand. Her vil militærhistorikere, skibsarkitekter, museumsfolk og andre eksperter fokusere på de mange små og store historier, der knytter sig til søslaget mellem Danmark og Sverige i Femern Bælt.

Tidspunkt: 19.30
Varighed: ca. 60 min.
Pris: 135 kr. + 15 kr. gebyr – dækker både foredrag og entre

Vikingeskibshallen åbner 30 min. før foredragets start og er åben en halv time efter. Her vil der være mulighed for at se udstillingen samt udforske bøger, souvenirs mv. der knytter sig til udstillingens tema i museumsbutikken.

Antallet af billetter der sælges til foredraget følger myndighedernes Covid-19 restriktioner.

Skibsgryde og foredrag

Før foredraget serverer Café Knarr skibsgryde inspireret af besætningernes sidste måltid ombord på de tre skibe, der gik tabt under søslaget.

Middag, Café Knarr: 18.00 – 19.00
Foredrag: 19.30
Varighed: ca. 60 min.
Samlet pris: 234 kr. + 15 kr. gebyr – dækker skibsgryde, foredrag og entre (drikkevare er ekskl. prisen).

Billetter til spisning kan købes op til 10 dage inden foredraget.I tilfælde af for få solgte billetter til middag i Café Knarr aflyses spisningen, og den del af billetten refunderes.Foredragsrække


Onsdag 1. december 2021
Ornamenter og galionsfigurer på flådens skibe i 1600-tallet
Jens Riise Kristensen, bygningskonstruktør
1600-tallet var skibsdekorationernes guldalder. De lange galioner i stævnen, og navnlig de høje agterspejle, gav store muligheder for billedskærer og malere. Kongens skibe blev sejlende gallerier "til Rigets Ziir og Reputation". En fortælling om viden og kultur. Og om magt.

Onsdag 5. januar 2022
Søkrig fra Renæssancen til den Kolde Krig
Jakob Seerup, historiker
Søkrigshistorien afspejler menneskehedens teknologiske og konstruktionsmæssige fremskridt gennem århundrederne. Skibe og våben ændrede karakter i takt med at materialer og teknologi og videnskabelig indsigt åbnede muligheder for det. Alligevel kan man pege på nogle konstante faktorer, der hele tiden har løbet som en understrøm under søkrigshistorien. Det er blandt andet Danmarks geostrategisk vigtige placering ved indsejlingen til Østersøen. Når hollænderne engagerede sig i nordisk magtpolitik i 1600-tallet, så skete det ud fra nogle af de samme overvejelser, der gjorde at de trådte ind i NATO-alliancen. Museumsinspektør Jakob Seerup fra Bornholms Museum prøver at trække de lange linjer helt op til vores egen tid.

Fredag 28. januar 2022
Havets slagmarker - søkrig fra vikingetid til renæssance
Rolf Warming, arkæolog
Før udviklingen af det svære søartilleri i renæssancen, blev slagets gang på havet afgjort af voldsomme entringskampe og maritim nærkamp. Mange af disse søslag udkæmpedes stort set som almindelige landslag ved brug af landmilitære styrker, men efterhånden udvikledes der flere teknologier og taktikker, der omdannede skibene til avancerede maritime krigsmaskiner. I dette foredrag dykker vi ned i havets slagmarker mellem ca. 1000 og 1600 e.Kr. og belyser væsentlige udviklinger i taktik fra vikingetidens sammensurrede kampplatforme til renæssancens flydende fæstninger. Foredraget lægger særligt vægt på søkrig under 1400- og 1500- tallet, som var højdepunktet for de spektakulære entringskampe, samt flere af de unikke orlogsskibe der er bevarede fra denne periode i Norden, herunder Gribshunden (1495), Mary Rose (1545) og Jydehaderen/Mars (1564).

PÅ PLAKATEN


Visit Odsherred

Velkommen til Odsherred.

Visit Nordsjælland

Velkommen til Nordsjælland.

For arrangører
Billetsalg - tilmelding

Har du brug for billetsalg, tilmelding eller event management. Skal I bruge en løsning i jeres eget brand? Skal det være helt enkelt, eller har I særlige behov? Se hvor nemt I kan komme igang her.

Er du forhindret?
prøv Buymyticket

Hvis du er forhindret i at bruge dine billetter, kan du sælge dem til andre interesserede på buymyticket.dk. Det er helt gratis!

Få de gode nyheder først

For at tilmelde dig vores nyhedsbrev skal du blot indtaste din email-adresse og tryk Tilmeld: