program


Ringguldet
5

Ringguldet

"Ringguldet" er titlen på Jels Vikingespils 43. forestilling på Danmarks flotteste friluftsscene. Stykket handler om Gorm den Gamles kamp om at samle Danmark under et banner. Vi følger ham på hans rejse fra England tilbage til Danmark, hvor han som udenforstående skal overbevise de siddende stormænd om, at han er den rette til at være deres herre.  Læs mere

"Ringguldet" er titlen på Jels Vikingespils 43. forestilling som opføres på det smukke amfiteater ved Jels Søerne.

Historien tager sin begyndelse i England, hvor Gorm er født og opvokset. Gorm er viking og sammen med sine mænd har han stjålet en stor mængde guld og kostbarheder. De kan derfor ikke blive, og rejser i stedet til Danmark med det mål at gøre Gorm til konge.

Gorm kommer til Danmark efter en voldsom storm på havet. De fleste af hans mænd og det meste af hans guld er gået tabt under stormvejret. Med en enkelt kiste guld og nogle få trofaste mænd lander han på Jyllands vestkyst. Først må Gorm som udenforstående overbevise de magtfulde familier i Jylland om, at han er den rette til at være deres konge. Gorm går ikke af vejen for at bruge magt og trusler, for at nå sit mål. Men da han begynder at dele ud af sit guld, bliver hans bestræbelser straks mere frugtbare.

I Hedeby sidder Sigtryg, som kalder sig konge af Jylland. Sigtryg skal fjernes fra magten, for at Gorm kan overtage tronen. Gorm tror, at alle stormænd og -kvinder støtter hans krav om, at blive den nye konge af Jylland, men han finder snart ud af, at det ikke kommer til at gå helt så let.

To af de magtfulde kvinder har lagt en plan; Gorm skal giftes med en kvinde fra en af de gamle jyske familier. Han bliver præsenteret for den meget yngre Thyra. De bliver gift, og nu kan Gorm blive kronet som konge af Jylland. Kærligheden blomstrer mellem Gorm og Thyra på trods af deres store aldersforskel, men det kniber med at få børn. Der kommer ingen arving til tronen, så Thyra spørger guderne, goden og den trofaste Vibrog om hjælp. Da Thyra bliver gravid, bliver Gorm ovenud lykkelig og ægteskabet mellem de to bliver endnu stærkere.

Mens Gorm rejser rundt i landet for at sikre, at han fortsat har stormændenes støtte bag sig, sørger Thyra for at forstærke den gamle grænsevold Dannevirke, så landet får et stærkt forsvar mod syd - mod de kristne i det Tysk-romerske Rige. Kejser Otto angriber og det lykkes ham og hans hær at løbe først Dannevirke, og siden hen Hedeby over ende. Ved porten til Tufis gård i det sydlige Jylland mødes hærene til det endelig opgør.

PÅ PLAKATEN


Det er sengetid, men umuligt at falde i søvn, for huset er fuldt…

show med flere-gange-Danmarksmestrene i improcomedy

Historien om Grevinde Danner er én af de mest spektakulære i Danmarkshistorien. Louise…

For arrangører
Billetsalg - tilmelding

Har du brug for billetsalg, tilmelding eller event management. Skal I bruge en løsning i jeres eget brand? Skal det være helt enkelt, eller har I særlige behov? Se hvor nemt I kan komme igang her.

Er du forhindret?
prøv Buymyticket

Hvis du er forhindret i at bruge dine billetter, kan du sælge dem til andre interesserede på buymyticket.dk. Det er helt gratis!

Få de gode nyheder først

For at tilmelde dig vores nyhedsbrev skal du blot indtaste din email-adresse og tryk Tilmeld: