
Den poetiske Raptus
Abonnementsforestilling
Om Holberg, teatertosser og kulturpolitik
Abonnementsforestilling
Om Holberg, teatertosser og kulturpolitik
You have searched for a completed event.
Please select from our current offers in the search engine on billetexpressen.dk
Last event date: Wednesday, November 16 2022 7:30PM
Pietismen har med Frederik den 4. ved magten kastet mørke over København, hvor den dogmatiske protestantisme råder i en stadig stærkere alliance mellem konge og kirke. På teatret i Lille Grønnegade hersker der dog ufortrødent liv og glade dage under ledelse af den franske, flamboyante og fremsynede Monsieur Montaigu samt teatrets førstedame, Madame Montaigu
I embedsboligen i Fiolstræde sidder Ludvig Holberg og holdes med selskab af husholdersken Madam Gelskirchen. Holbergs satiriske heltedigt Peder Paars er netop udkommet, og er, ifølge Holberg, misforstået af en håbløs anmelderstab tynget af tidens åndløshed og mangel på humor.
Netop Peder Paars giver Monsieur og Madame Montaigu anledning til at aflægge Holberg et særdeles vigtigt besøg. Teaterchefen har nemlig fået den kontroversielle ide at lade komedier opføre på dansk og opfordrer derfor Holberg til at skrive til teatret i Lille Grønnegade, som hidtil kun har spillet på fransk for det bedre borgerskab.
På trods af sit embede på det konservative Københavns Universitet tager Holberg udfordringen op, og går dermed i rette med det samfund, han selv regnes som en støtte af. Kultur for folket og komedier på dansk er en åbenlys trussel mod enevælden, men Holberg drages af teatrets frisind og opdager snart komediens oplysende og samfundskritiske kraft. Den poetiske raptus er uundgåelig, og Holberg suges ind i teatrets verden med den erotiske Madame Montaigu, bohemer, evighedsstudenter med hang til flasken, suffløren og altmuligmanden Rasmus — alle parate til at kæmpe for teatret og den frie tanke. Holberg skrev på halvandet år i starten af 1720’erne ikke mindre end 17 komedier, som blev opført på teatret i Lille Grønnegade. Da Den politiske Kandestøber havde premiere 25. september 1722, var det første gang man opførte en komedie på dansk.
I sæson 22/23 fejrer vi 300-året for dansk teater, som netop blev født med Holbergs politiske kandestøber. Ernst Bruun Olsens teaterstykke fra 1976 er ikke blot et fermt og vitalt portræt af vores største teatermand, Ludvig Holberg, og hans samtid, men også en påmindelse om kunsten og kulturens svære, men nødvendige rolle i samfundet og ikke mindst betydning for et oplyst verdensbillede.
Manuskript: Ernst Bruun Olsen
Bearbejdelse: Geir Sveaass, Kasper Wilton, Mette Borg
Dramaturgi: Ninette Mulvad
Instruktion: Geir Sveaass
Scenografi: Marianne Nilsson
Koregrafi: Jeanette Binderup-SchuItz
Medvirkende:
Anders Juul, Tom Jensen, Ena Spottag Fog, Jesper Riefensthal, Simon Kongsted, Jeppe Marling m.fl.
Producent: Folketeatret
Køb af billetter til Viborg Stifts traditionelle Stiftsmenighedsrådsstævne for alle menighedsråds- provstiudvalgs-og stiftsrådsmedlemmer, valgmenighedsbestyrelser, præster og for al kirkebetjening i Viborg Stift, fredag den 12. september 2025 fra kl. 14.00 - 20.00. Alle inviteres med ægtefæller.
En stor historie om to helt almindelige menneskers vej gennem livet i sorg og glæde og om modet til at lægge sit liv og hjerte i andres hænder. En rørende historie om tro, håb og kærlighed.
Med billetbestilling til sæson 2026/2027 præsenteres af Rasmus Krogsgaard
Vardemuseerne inviterer til en række spændende guidede ture i den smukke natur omkring Varde. Uanset om du er stor eller…
Oplev mere end 50 luftfartøjer. Fra de mere eksperimenterende modeller skabt i begyndelsen af det forrige århundrede til højteknologiske pensionerede…
En rundvisning på Vejrhøj Vingård - i marken og vineriet - med smagsprøver.
item(s) in basket
total:
Time limit has expired. Please, put item(s) in to basket again.